Bols komt met een biertje visual

Bols komt met een biertje

In Nieuws by Maxxium Nederland

Honderd bierkenners hadden het er vandaag maar moeilijk mee. Zij kozen de ultieme kopstoot (oftewel de klassieke combinatie: een biertje met een borreltje) uit ruim 1.100 Nederlandse bieren en 4 geneversoorten. Bier en genever komen immers samen beter tot hun recht dan alleen en nieuwe smaken worden gecreëerd; een echte 1+1=3. Dit alles vond plaats op het meest volledige bier genever pairing-event ooit, georganiseerd door BOLS in museum ’t Kromhout te Amsterdam. De winnende combinatie is Zeer Oude Genever met Weizenbier.

Onderzoek & uitslag

Bols, het oudste gedistilleerd merk ter wereld, organiseerde de meest volledige kopstoot-test die ooit in Nederland georganiseerd is om te onderzoeken welk bier het best bij welk soort genever past. Wat blijkt; Bols komt inderdaad met een biertje: elk van de biersoorten vormde een lekker stel met één van de vier voorradige geneversoorten; Jonge Graangenever, Zeer Oude Genever, 2 & 6 jaar gerijpte Genever (Corenwyn). De combinatie van ‘Weizen’ en de ‘Bols Zeer Oude Genever’ (placeholders) is als grote winnaar naar voren gekomen. Behalve Weizen en Zeer Oude Genever, bleken ook bockbier met 6 jaar oude Bols Corenwyn en het klassieke jonkie met een frisse pilsener geliefde combinaties bij de kenners.

Smaakcombinaties

Zowel in de productie als in de smaak hebben bier en genever veel overeenkomsten. Beide hebben graan als belangrijkste basis-ingrediënt en gebruiken kruiden als hop voor de smaak. Omdat veel ingrediënten hetzelfde zijn, worden bier en genever al sinds de 17e eeuw vaak naast elkaar gebrouwen. Door het samen te drinken komen de ingrediënten beter tot hun recht dan alleen en nieuwe smaken worden zelfs gecreëerd. Bijvoorbeeld door overeenkomsten te zoeken in smaak: zo gaan Jonge Graangenever en pils goed samen vanwege de lichte, frisse smaak met een hint van citrus. Het moutige van de Zeer Oude Graangenever brengt op zijn beurt een subtiele banaansmaak naar boven in Weizen. Een kruidige Corenwyn 2 jaar heeft een goede vriend in een zoeter blond biertje. En de meest complexe genever, de fluweelzachte Corenwyn 6 jaar, gaat met zijn hints van vanille prachtig samen met bockbier, waarbij als een vloeibaar dessert de chocolade-tonen goed te proeven zijn. Hier is 1 plus 1 echt 3.

De meester distillateur van Lucas Bols Piet van Leijenhorst: “Het unieke Lucas Bols moutdistillaat en kruidenbuiltje van onze genevers in combinatie met de verschillende bieren versterken elkaar en brengen nieuwe smaaksensaties tot leven. De testers moesten de balans zoeken in de pairing en zichzelf uitdagen om contrasterende smaken te zoeken die elkaar kunnen complimenteren”.

Het Kopstootje

Bier en genever zijn van oudsher samen aan de boemel, maar pas sinds halverwege vorige eeuw wordt het ‘een kopstootje’ genoemd. Volgens historisch onderzoeker Ton Vermeulen gebruikten zeevaarders de term ‘kopstoot’ als eerbetoon aan de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren. Hij gaf met zijn linker een uppercut en dan met zijn rechter een stoot op de kaak: oftewel een dubbele kopstoot. Een andere betekenis van het ‘kopstootje’ is het stoten van je hoofd tegen het bierglas, als je op traditionele wijze voorover buigt om de kop van het geneverglas af te slurpen. Dit deed men om geen druppel te morsen, want de Nederlander wilde immers zoveel mogelijk waar voor zijn geld.

Bols perskit visual

Over Bols

BOLS is een ras-Amsterdams merk en het oudste gedistilleerd merk ter wereld. Op de Rozengracht, aan de rand van de Jordaan (maar midden in het leven) begon de Bols familie hier aan het eind van de 16e eeuw distilleerderij ’t Lootsje. Amsterdamse lef en ondernemersgeest gaan hand in hand door de geschiedenis van het familiemerk. Amsterdam heeft haar succes te danken aan een familiaire, tolerante manier van zaken doen. Zo ook voor Lucas Bols. Hij wist zijn handen te leggen op een overvloed aan specerijen vanuit alle windstreken. Toen hij in 1719 het leven liet, liet hij meer dan 300 recepten achter voor likeuren en spiritualiën (sterke dranken).

Zeer ouwe makkers

In diezelfde zeventiende eeuw ontstond een vriendschap waar tot op de dag van vandaag nog dagelijks op wordt gedronken. Die tussen genever en bier. Bier was mateloos populair en werd veel gedronken, evenals genever. Genever groeide uit tot de grootste gedistilleerd categorie in Nederland tot op de dag van vandaag. Daarnaast werden geneverdistilleerderijen en
bierbrouwerijen ook nog eens naast elkaar gebouwd. Dat was handig, want die twee gebruiken ongeveer dezelfde ingrediënten. Geen toeval dus, dat de ‘kopstoot’ tot op de dag van vandaag een smakelijk begrip is in de Nederlandse drinkcultuur.

In een verbeterd jasje

Onlangs heeft Bols het ontwerp van de genever-range vernieuwd: een fles en drie kruiken die nog meer uitstralen onderdeel te zijn van één Bols familie. Met verwijzingen naar het erfgoed en naar de stad die aan de oorsprong heeft gestaan van een merk dat, nu meer dan ooit, staat voor vakmanschap, smaak, topkwaliteit en Amsterdamse lef.

Bols Genevers packshots