Hendricks Gin Orbium

Hendrick’s Orbium

In Nieuws by Maxxium Nederland

ORBIUM: HENDRICK’S GIN HERUITGEVONDEN IN EEN PARALLEL UNIVERSUM
Hendrick’s Gin heeft met de lancering van een nieuwe experimentele gin zijn smaakspectrum uitgebreid, met een gin die de geschiedenisboeken in zal gaan als Orbium. Deze herontdekking van Hendrick’s is verrijkt met extracten van kinine, alsemkruid (artemisia absinthium) en de mysterieuze blauwe lotusbloem, en heeft een curieus, delicaat smaakpalet wat zich comfortabel nestelt op de tong. Het is hoe Hendrick’s zou smaken in een parallel universum. Voor de Nederlandse markt zijn minder dan 1000 flessen Orbium beschikbaar gesteld, exclusief te genieten in 11 gezegende cocktailbars, vanaf november en zo lang de voorraad strekt.

Orbium is een nieuwe expressie van Hendrick’s, gecreëerd door master distiller Lesley Gracie. Lesley staat bekend om haar ongeremde nieuwsgierigheid en absoluut talent voor het ontwikkelen van nieuwe, onverwachte smaken uit een onuitputtelijke bron van botanicals (kruiden en specerijen). Zodoende is Orbium geboren uit een natuurlijke doch vergaande nieuwsgierigheid, aangevuurd door recente vloeibare ontdekkingen uit de cocktailindustrie.

Orbium bevat allereerst dezelfde distillaten waaruit de vertrouwde Hendrick’s Gin is opgebouwd. Echter heeft dezelfde unieke geest die al wist te breken met het aloude gin-conservatisme door natuurlijke infusies van komkommer en rozenblaadjes toe te voegen aan de gin, nu voor een geheel ander pad gekozen. Deze koers wordt bepaald door smaken te gebruiken die iconisch zijn voor de meest klassieke gin cocktails: kinine, bekend van de tonic in een G&T, en alsemkruid (artemisia absinthium) uit de vermout in een Martini. Maar dat maakt nog geen Orbium. De toevoeging van blauwe lotusbloem balanceert de heilige drie-eenheid van de infusies en gecombineerd maken ze een gin met een complex en diep karakter en een verrassend zuivere smaak die doorzet in een ellenlange afdronk. Onconventioneel en eigenzinnig vertrouwd van karakter, ontworpen om onontdekte dimensies van gin te betreden en te verdwijnen in een spiraal van florale- en aanlokkelijk bittere smaaktonen.

Hendricks Gin Orbium

Orbium is afgeleid van het woord ‘orb’, het meervoud van Orbis én betekent cirkel in het Latijn. De naam is geïnspireerd door de omschrijvingen van Lesley over de reis die de spirit heeft afgelegd. Het staat ook voor de sferisch ronde smaak zoals Lesley de huisstijl van Hendrick’s omschrijft. De naam Orbium roept een cirkelvormig object op door het slechts te horen, evenals een onderliggende referentie aan revolutie en de baan die het aflegt in het heelal. De fles komt in dezelfde iconische apothekersfles die inmiddels onlosmakelijk verbonden is met Hendrick’s, maar dan in een weelderige donkerblauwe kleur, geïnspireerd door de essentiële blauwe lotusbloem. Het label bevat het alziende oog, een kosmische knipoog naar de eeuwige cirkel die het ronde karakter van de spirit symboliseert.

In 1999 werd Hendrick’s Gin gelanceerd met als missie momenten van heerlijke eigenaardigheid wereldwijd te vieren. Onwaarschijnlijk en perfect vormgegeven in de eigenzinnige productiemethoden en de onverwachte infusies van komkommer en rozenblaadjes in een uiterst ongewone gin. In het begin ontvangen met grote verbijstering (“Barman, er zit komkommer in mijn gin!”) werd Hendrick’s al spoedig omarmd door een select gezelschap opmerkelijke individuen van over de gehele wereld. Om sindsdien te blijven groeien. Zodoende is Hendrick’s verheugd te mogen vaststellen dat – weliswaar volgens eigen observaties – de wereld een significant ongewonere plek is geworden (en zeker een smakelijkere).

Innovatie zit diepgeworteld in het DNA van onze ginstoker, en Lesley ontdekt zodoende constant manieren om de bartenderwereld te intrigeren met nieuwe smaakcombinaties. Hendrick’s Gin, met de toevoeging van de nu iconische komkommer en rozenblaadjes, was slechts de eerste stap in een reis die de cordials Battersea en Quitenum opleverde, destijds exclusief beschikbaar voor een selecte groep bartenders. In 2014 reisde Lesley naar het Venezolaanse regenwoud op zoek naar onontdekte botanicals met nieuwe smaken. De daarop volgende lancering van de absurd gelimiteerde Kanaracuni Gin (325 liter) was tot nu de laatste uit een reeks exclusieve dranken voor de bartendergemeenschap. Echter, Orbium is het eerste experiment dat in beperkte oplage – doch meer dan een enkele sample – beschikbaar zal komen voor topbartenders wereldwijd.

Voor de Nederlandse markt zijn minder dan 1000 flessen beschikbaar gesteld, exclusief te genieten in 11, door het alziende oog gezegende, cocktailbars, vanaf november en zo lang de voorraad strekt.

Cocktailbars

Smaaknotities:

Uiterlijk: transparant en kristalhelder

Aroma: Op de neus opent Orbium met zoete, florale tonen van blauwe lotusbloem die zorgen voor een verrassend samenspel met zowel de komkommer- als rozengeur. Groene aroma’s van onrijpe meloen en gras maken plaats voor subtiele jeneverbes, met een vleugje absint en kinine in de verte. De afsluiting geeft een gesuikerde, bloemige zweem.

Smaak: Op het palet opent de gin zoet en bloemig, en droogt op in een lichte body van klassieke ginkruiden als jeneverbes, koriander en citroenschil. Complex en droog verplaatst de smaak zich naar zachte bitters van kinabast en alsemkruid. De smaak is gebalanceerd, gelaagd, complex en toegankelijk.

Afdronk: Groen en fris als vers gesneden komkommer, hinten van witte peper en een zoete bijrol voor jeneverbes maken de weg vrij voor droge houttonen en aangename bitters.  De afdronk blijft in de mond rondzingen tot de volgende slok.

The Orbium Martinez

Ingrediënten
40 ml Hendrick’s Orbium
25 ml zoete, rode vermout
5 ml maraschino-likeur
1 scheutje Angostura Bitters

Werkwijze
Stir (roer) de ingrediënten in een mixing glas gevuld met ijs. 
Schenk uit en strain (zeef) in een voorgekoeld coupe-glas. 
Garneer met een twist van sinaasappelschil.