Lancering Glenfiddich Winterstorm

Lancering: Glenfiddich Winterstorm

In Nieuws by Maxxium Nederland

Eindelijk is daar de dag; we lanceren het derde experiment in de Glenfiddich Experimental Series op de Nederlandse markt; Glenfiddich Winterstorm. Waarschijnlijk hebben de meeste van jullie wel over deze nieuwe Glenfiddich gelezen op onze Facebookpagina of in een van de vele Facebook whiskygroepen.

Mijn eerste kennismaking

Mijn eerste kennismaking was zo’n 1 ½ jaar geleden, mei 2016, op een Internationale Glenfiddich Workshop in Hamburg, Duitsland. Een workshop als deze bereidt mij, verantwoordelijk voor de marketing van het merk op de Nederlandse markt, voor op het schrijven van mijn plannen voor het volgende jaar. In Hamburg is de eerste kennismaking met de Experimental Series. Bierbrouwer Seb Jones is aanwezig om ons te vertellen over zijn samenwerking met Glenfiddich Malt Master Brian Kinsman, welke resulteerde in het IPA Experiment. Project XX (twenty), whiskyvaten geselecteerd door de twintig Internationale Glenfiddich ambassadeurs is het tweede experiment en beide zijn sinds oktober 2016 verkrijgbaar in de Nederlandse slijterijen. En het laatste experiment dat aldaar werd gepresenteerd was Glenfiddich Winterstorm. Dit was letterlijk nog een experiment in deze fase, omdat er met leeftijden van de whisky werd geëxperimenteerd. De perfect serve was puur, met een door vloeibaar stikstof bevroren druif.

Inspiratie uit Canada leidt tot een geweldige whisky

Het idee achter dit experiment is ontstaan toen Brian in januari 2016 Canada bezocht en daar Peller Estate bezocht, een bekende wijngaard in Niagara. Onder ijzige weersomstandigheden liep Kinsman met -10˚C door de prachtige wijngaarden, waar hij druiven plukte zo hard als kiezelstenen. Volledig geïnspireerd bracht hij Canadese ijswijnvaten mee naar de Glenfiddich distilleerderij in Schotland en een nieuw experiment was geboren.

De ijswijn vaten werden, gedurende zes maanden, gevuld met verschillende Glenfiddich whisky’s. En juist voor Glenfiddich 21 jaar oud bleek de finish in ijs wijnvaten een schot in de roos. “Alleen de meest zeldzame whisky’s, die 21 jaar oud zijn kunnen deze extra ijswijn intensiteit aan. Het is een geweldige whisky geworden, met een zoet en krachtig karakter tegelijk.”, aldus Kinsman.

Intieme kleinschalige lancering: Glenfiddich Winterstorm

Anderhalf jaar later, 3 oktober 2017, lanceren we voor een selecte groep Glenfiddich Winterstorm. Een diner voor tien personen, voornamelijk bloggers en uiteraard Tony en ondergetekende. Waar we normaal rustig opbouwen tot de lancering, vond deze nu direct bij aanvang plaats. Gasten worden uitgenodigd een prikker met twee druiven te ‘frituren’ in vloeibaar stikstof en deze vervolgens in hun tumbler Glenfiddich Winterstorm te doen, een knipgoog naar de bevroren druiven van Pellar Estate. De ijswijn overigens, kon ook geproefd worden. Een mooi stroperige, zoete dessertwijn.

Na het proeven van Glenfiddich Winterstorm schoven we aan tafel om aan te vangen met het reinigen van ons palet in dit op scherp te zetten voor het eten. Dat deden we door het eten van een Sechuan Button. Het eten van dit bloemhoofdje geeft werkelijk een elektrische ervaring! Iedereen is scherp! Vervolgens volgt een heerlijk 5-gangen diner, op nog geen 2 meter afstand van ons klaargemaakt door chef Wilco van den Baar. Avacado Mousseline met Avruga kaviaar, krokante zalm in nori, Kabeljauw en langoustine, en een op de Big Greeg Egg gegrilde Wagye flank steak. Afgesloten werd er met een glas Glenfiddich 15, waarin een met vloeibaar stikstof gemaakt ijs van Ginger Beer zat.

Tussen de gerechten door, nam Tony ons mee langs diverse whisky’s uit de range van Glenfiddich. Een bizar toeval (als dat bestaat), is dat we er die avond achter kwamen dat Wilco de Pellar Estates, waar de ijswijn vandaan komt, jaren geleden heeft bezocht.

Gelimiteerd verkrijgbaar

Glenfiddich Winterstorm is vanaf medio oktober verkrijgbaar via enkele zelfstandige slijterijen in Nederland, voor een adviesverkoopprijs van € 199,-.

Meer weten over whisky? Bekijk het platform voor zowel de beginnende als gevorderde whiskydrinker: www.worldofwhisky.nl.